What's Happening


Földrengések Japánban

aug 27th, 2008 by Japán | 0

A Japán-szigetek az ázsiai kontinens legfiatalabb területei közé tartoznak, a földtörténeti harmadidőszakban alakultak ki, a szárazföldi és tengeri időszakok ritmikus váltakozásának következtében. Lépcsős süllyedés különítette el őket a kontinenstől. Keletről hosszan elnyúló mélytengeri árkok kísérik (Japán-árok 10 374 m; Rjúkjú [Ryukyu]-árok 7479 m).
Japán földje még ma sincs nyugalomban. A fiatal kéregmozgással összefüggésben rendkívül erős a szeizmikusság és a vulkánosság. Évente mintegy ötezer gyengébb földrengést észlelnek. A pusztító erejűek 6-8 évenként sújtják az országot.

Időszámításunk kezdetétől 2200 földrengést jegyeztek fel. Az 1923. január 9-i szökőártól kísért földrengés Tokióban és Jokohamában 99 331 emberéletet követelt és hatalmas anyagi kárt okozott. A földrengésekkel - éppen gyakoriságuk miatt - és az ellenük való védekezéssel külön intézmények foglalkoznak Japánban.
A földrengés-zóna a mélytengeri árkot követi. A földrengések következtében díszlokációk, töréses szerkezetek, lesüllyedések, hegyomlások és parti teraszok képződtek.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.